NL DE INT EN FR PL

Het is net of de ketting over de tandwielen schiet als ik kracht zet. Ik heb een Shimano Nexus 7/8 versnellingssysteem. Hoe kan ik deze afstellen?

 

 

Na enige tijd zal de kabel die het versnellingssysteem bedient, zijn opgerekt. Het kan dan zo zijn dat uw fiets niet meer goed schakelt. Als dat het geval is moet het versnellingssysteem opnieuw worden afgesteld. Het voelt alsof uw BerkelBike af en toe "doortrapt". Uw versnellingen staan niet meer goed afgesteld. 

 

 

 

 

Stap 1)

Zet met behulp van de draaischakelaar (8 versnellingen) of duimschakelaar (7 versnellingen) de versnelling in de 4e positie. Voor de 11 speed van Shimano (11 versnellingen) dient de versnelling in de 6e positie te staan.

 

Shimano Nexus 7/8 versnellingssysteem

 

 

 

 

Stap 2)

 

Staan de twee gele of rode controlestreepjes bij het wiel in de juiste stand? Recht tegen over elkaar.

 

Nexus wielnaaf met controlestreepjes

 

Stap 3)

Als de streepjes niet precies recht tegen over elkaar staan, kunt u deze met behulp van de stelschroef weer in de juiste stand zetten. De stelschroef zit meestal waar de versnellingskabel de versnellingsschakelaar in gaat. De stelschroef trekt de versnellingskabel een beetje aan of zet hem juist iets losser afhankelijk van de kant die u op draait. Daartoe schuift u de stelschroef iets naar boven om deze vervolgens naar rechts of links te draaien totdat de streepjes weer precies tegenover elkaar staan.

 

 

Stelschroef Versnelling

Stap 4)

Fiets vervolgens een stukje en schakel een aantal keren. Controleer daarna nog een keer of de streepjes nog goed staan. ( stap 1 t/m 2) Is dit niet het geval, dan herhaalt u stap 3.