Incomplete dwarslaesie

Een dwarslaesie wordt veroorzaakt door schade aan de zenuwen in het ruggenmerg. Er zijn verschillende manieren waarop dit kan gebeuren. In gevallen waarbij de zenuwen voor een deel beschadigd zijn wordt gesproken van een incomplete dwarslaesie. Een dwarslaesie leidt tot het verzwakken van spieren en het vertragen van de bloedcirculatie in de onderste lichaamshelft, waardoor verschillende gezondheidsproblemen kunnen optreden. Trainen van de benen levert een positieve bijdragen aan het revalidatieproces na een dwarslaesie. De BerkelBike maakt het mogelijk om ondanks een dwarslaesie op een dagelijkse basis actief en plezierig de benen te trainen.

BerkelBike en incomplete dwarslaesie

De BerkelBike was oorspronkelijk ontwikkeld om mensen met een dwarslaesie te helpen met een meer complete en actieve training. Mensen met een incomplete dwarslaesie hebben een afgenomen kracht in de benen. Hierdoor hebben zij vaak onvoldoende kracht om op een normale fiets te fietsen. Het grote voordeel van de BerkelBike is dat de benen tijdens het fietsen ondersteund worden door de kracht en coördinatie van de armen. Hierdoor kunt u toch gebruik maken van de kracht die u in uw benen heeft. Met intensieve training kan het zelfs lukken om wat functie in de benen terug te krijgen.

Gezondheidsvoordelen

De BerkelBike heeft laten zien dat hij kan ondersteunen in het revalidatieproces na een dwarslaesie, maar daarnaast zijn er nog vele andere positieve effecten. Zo verkleint de BerkelBike de kans op het ontwikkelen van decubitus (doorligplekken) en voorkomt het verlies van spierweefsel. Daarnaast heeft lichamelijke activiteit niet alleen een positief effect op het lichaam, maar ook op de geest. Beweging geeft een goed en gezond gevoel gedurende de gehele dag.

Een ander belangrijk gezondheidsvoordeel van de BerkelBike is dat de BerkelBike zowel de armen als de benen aanzet tot beweging. De beenspieren zijn de grootste spiergroepen in het menselijk lichaam. Deze spieren moeten getraind worden om fysiek optimaal fit te worden. De bloedcirculatie in het onderlichaam verbetert en dit zal helpen in het revalidatieproces na een dwarslaesie.

Het niveau van de incomplete dwarslaesie bepaalt de functie en beperkingen van uw lichaam. Wij bieden verschillende accessoires aan die u de ondersteuning geven die nodig is om te kunnen fietsen, zelfs aan mensen met een hoge incomplete dwarslaesie, vaak wordt dit gecombineerd met functionele elektrische stimulatie (FES).

Gecombineerd met het FES Systeem

Wanneer u een verminderd gevoel in uw benen heeft door uw dwarslaesie kan de BerkelBike uitgerust worden met functionele elektrische stimulatie. Dit houdt in dat elektrische impulsen via elektroden naar de zenuwuiteinden in de benen gestuurd worden. Deze impulsen zorgen ervoor dat de spieren samentrekken. Het systeem is zo geconfigureerd dat de spieren een fietsbeweging maken.

Geschikte producten bij een incomplete dwarslaesie:
 • BerkelBike Pro

  Een combinatie van een handfiets en een ligfiets

  Meer
 • BerkelBike Connect

  Bestuur je eigen rolstoel met de kracht van je armen en benen

  Meer
 • EasyLegs Pro

  Het gezonde alternatief voor de scootmobiel

  Meer
 • EasyLegs Connect

  Transport en training voor de benen vanuit je eigen rolstoel

  Meer
 • BerkelBike Fitness

  Gelijktijdige training van de armen en benen bij jou thuis

  Meer

Gebruikerservaringen

Soms in combinatie met FES, en als het nodig is met extra ondersteuning van de voeten, benen en/of armen. Aan de BerkelBike Pro en de BerkelBike Connect kan elektrische ondersteuning toegevoegd worden. Neem contact met ons op voor meer informatie over de mogelijkheden in uw situatie. Wanneer u weinig tot geen pijn voelt in uw benen en u wilt weten of het FES Systeem geschikt is voor u, dan kunt u dit formulier invullen.

Gebruikerservaringen